Linotrykk – skriveoppgave

Hva er linotrykk?
Linotrykk er en trykketeknikk der vi skjærer i ei linoleumsplate. Det vi ikke vil ha med på trykket skjærer vi vekk, slik at det blir den positive flaten på det grafiske trykket. Motivet som skal skjæres ut på linoleumsplaten blir tegnet rett på platen med en gråblyant eller eventuelt en fargeblyant, og til å skjære brukes det forskjellige typer “kniver” med enten en U-form eller en V-form, og noen bruker også en skalpell for å få strekene finere.

Den ferdig skjærte linoleumsplaten blir valset inn med trykksverte, og papiret blir trykket mot platen, ved bruk av ei skei trykket mot arket, eller ved bruk av en trykkmaskin. Når arket fjernes, blir det sittende igjen et speilvendt avtrykk av motivet.

(Kilder: https://no.wikipedia.org/wiki/Linoleumstrykk)

 

 

 

Norsk grafiker – Edvard Munch
edvard_munch_1921
Edvard Munch er en kjent norsk grafiker som har holdt på med trykkkunst i 50 år, i perioden mellom 1894 til 1944. Årsaken til at Munch begynte med grafikk var at han ønsket større inntekter fra kunsten sin.

Han har et eget museum i som finnes den dag idag, men et stort antall tegninger og malerier, og og en stor samling på over 17 000 grafiske blad.

Munch var en type person som eksperimenterte med og forenklet forskjellige metoder, og noe som går igjen i trykkkunstene hans er at han ikke nummererte trykkene sine. Han var en selvlært grafiker, men noe av den tekniske kunnskapen hans kom ved hjelp av lære fra andre trykkere.

Etter hans død, overførte Munch trykkplatene sine til Oslo kommune, og de fleste befinner seg på museet til Munch.

 

Hans mest kjente verk:

edvard-munch-the-scream    “Skrik”.

osdf-117522-88901     Portrett av Hans Jæger.

(Kilder: www.munchmuseet.no)

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s